En in De Baarsjes was het stil dit jaar

midyan had ons via de nieuws-submit te melden:

De Waalsdorpervlakte, de Dam en... De Baarsjes. Na verstoringen van de 4 mei herdenking van vorig jaar door jeugdige Marokkanen waren de ogen van Nederland tijdens dodenherdenking dit jaar ook gericht op het stadsdeel in Amsterdam-West. Dat was vooral te zien aan de mate waarin de pers aanwezig was. Straalwagens zorgden voor de verbindingen, fotografen fotografeerden alles wat er maar enigszins allochtoons uitzag.

Alleen daarom al mocht en kon er niets mis gaan. Politici en buurtwerkers hadden een jaar lang de tijd gehad de gevoelige herdenking voor te bereiden. Vooraf spraken verschillende buurtgenoten in de naastgelegen Aya Sofia Moskee. Net als ieder jaar eigenlijk, alleen nu had iedereen het erover. Volgens stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) is het essentieel dat de buurt sámen herdenkt. "We zijn een buurt met enorm veel nationaliteiten. Dit werkt alleen als je het met zijn allen doet. Dat wij hier met zijn allen zijn, is ons antwoord op de leuzen die vorig jaar zijn geroepen. Want herdenken is niet aan kleur gebonden."

Op het podium lazen twee jeugdige Marokkanen namen voor van 16 gesneuvelde Marokkaanse vliegers wier graven zij onlangs bezochten in het Zeeuwse Kapelle. Frans Stuy, een kermisexploitant uit Amsterdam die veel met Marokkaanse probleemjongeren werkt, vertelt dat het geen makkelijke jongens zijn. Volgens hem is er desondanks veel te bereiken, mits de juiste snaar geraakt wordt. "Als je ze maar het gevoel geeft dat ze mogen meedoen. Je ziet het: keurige jongens die echt wel respect kunnen opbrengen voor Nederland en de Dodenherdenking."

Veel aanwezigen zijn het daarmee eens. Buurtbewoonster Trudy, zelf van Arubaanse afkomst, stelt dat de Marokkaanse gemeenschap in De Baarsjes altijd al veel betrokkenheid toonde. "Daar kunnen de Arubanen, maar ook de Antillianen en de Surinamers nog wat van leren. Die zie je eigenlijk nooit op dit soort bijeenkomsten."