Softwarefout bij fiscus kost miljoenen

Door een softwareblunder loopt de belastingdienst jaarlijks enorme bedragen mis. De fout zit bij het opleggen van aanslag successierecht, de belasting over alles wat verkregen wordt krachtens erfrecht. De successierechtaanslagen worden automatisch aangemaakt en regelmatig kloppen ze door de softwarefout niet. Hierdoor krijgen erfgenamen soms te horen dat zij niets hoeven te betalen. De schade kan mogelijk tot in tientallen miljoenen euro's lopen, exacte bedragen heeft de belastingdienst niet.

Gisteren heeft de meervoudige belastingkamer in Den Bosch de fiscus een veeg uit de pan gegeven over haar nalatigheid. Er diende een zaak van een weduwe die tot twee keer toe van de fiscus te horen kreeg dat er geen aanslag zou worden opgelegd. De erfenis waarover successierechten zou moeten worden betaald, bedroeg in totaal 550.000 euro. De vrouw wees er de fiscus op dat er mogelijk een fout was gemaakt. Hierna volgde een aanslag die later werd omgezet in een navordering. Hiertegen tekende de vrouw bezwaar aan.

In de uitspraak van het gerechtshof werd de vrouw in haar gelijk gesteld omdat het in deze zaak overduidelijk niet om een vergissing ging maar om nalatigheid. Zou het om een vergissing zijn gegaan, dan had de fiscus het recht om te repareren of om een aanslag te herzien.

De belastinginspecteur die op de zitting aanwezig was erkende dat het systeem nog regelmatig "beschikkingen geen aanslag" uitgeeft terwijl er een aanslag zou moeten worden opgelegd. Waarschijnlijk is het systeem nog niet aangepast omdat de mensen die bevoegd zijn tot het geven tot wijzigingen geen budget beschikbaar stellen. Hieruit concludeerde het hof dat de prioriteiten kennelijk ergens anders liggen.

Hoeveel de fiscus precies is misgelopen weet niemand. Het kunnen miljoenen zijn, maar evengoed enkele tientallen miljoenen euro's. De Belastingdienst heeft bekend gemaakt dat de fout zal worden hersteld. Ondertussen heeft het met ministerie van Financiën te kennen gegeven tegen het arrest in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.