Race om Witte Huis kost miljard of meer

/De strijd om een plek in het Witte Huis gaat dit keer waarschijnlijk meer dan 1 miljard dollar (850 miljoen euro) kosten, zo meldt de Los Angeles Times vandaag. Het zou voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn dat zoveel geld wordt uitgegeven voor een verkiezingscampagne.

De Republikein Bush en de Democraat Kerry, en de de inmiddels buiten de boot gevallen andere Democratische kandidaten, hebben op dit moment meer dan 400 miljoen dollar aan donaties kunnen incasseren. Dat is meer dan tweemaal zoveel dan vier jaar geleden op dezelfde tijd in de campagne. Op basis van dit gegeven hebben deskundigen berekend dat aan het eind van de campagne 1 miljard dollar of meer zal zijn uitgegeven.

LA Times noemt een aantal factoren die hebben bijgedragen aan de sterke stijging: de wettelijke limiet voor individuele donors is verdubbeld tot 2000 dollar; beide kandidaten zagen af van subsidiŽring uit publieke middelen, daarmee kregen zij de mogelijkheid onbeperkt geld in te zamelen; Amerikanen hebben dit keer veel meer geld gegeven via internet.

Eerder vandaag meldden we al dat de Democratische presidentskandidaat John Kerry een reclameoffensief op de Amerikaanse televisie is begonnen. Voor 25 miljoen dollar zal Kerry te zien zijn in negentien staten.

-
Zie ook het Dossier Elections 2004