[update] Franse tv toont moordende VS-soldaten

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon IrakVanavond zal de Franse televisiezender Canal+ beelden tonen van Amerikaanse militairen die drie Irakezen vermoorden. Op de beelden is te zien hoe militairen vanuit een Amerikaanse helikopter drie mannen neerschieten die niet bedreigend overkomen. Eén van de slachtoffers raakt gewond, maar wordt door de soldaten toch gedood.

De beelden zijn in december gemaakt, twee Irakezen worden neergeschoten met een mitrailleur, de derde is gewond, probeert onder een vrachtwagen te kruipen en wordt alsnog doodgeschoten. De Amerikanen zouden de Irakezen verdacht vinden. Op de opnamen is ook het gesprek tussen de piloot, de schutter en hun officier te horen, de officier stond met een videoverbinding in contact met de bemanning van de helikopter. Er is duidelijk te horen dat de officier "Raak hem. Raak de vrachtwagen en hem" beveelt.

De opnamen zouden zijn gemaakt door een "Europees personeelslid dat een training volgde bij het Amerikaanse leger." Hij zou twee weken geleden Irak hebben verlaten en de beelden hebben meegesmokkeld.

De videobeelden blijken overigens al enige tijd te circuleren op internet. Diverse users plaatsten de links hiernaar: Schietpartij vrachtwagen


Update 16:33
Het ANP heeft het bericht teruggetrokken. Hoewel het Franse persbureau AFP meldde dat de desbetreffende beelden twee weken geleden uit Irak zijn gesmokkeld, zijn de opnamen eerder dit jaar al te zien geweest, ook op de Nederlandse televisie, zo laat het ANP weten.