Sharon blijft aan als premier Israël

De Israëlische premier Ariël Sharon overleefde vandaag met groot gemak een motie van wantrouwen in het Israëlische parlement, deze was door de linkse en Arabische partijen uit de oppositie ingediend. Zij vinden dat de premier zijn conclusies moet trekken uit de nederlaag die hij gisteren leed in het referendum onder leden van de Likud-partij.

Sharon's plan om de Gazastrook te ontruimen werd door 59,9 procent van de leden van de Likud-partij verworpen, Sharon vindt echter niet dat hij hierdoor moet opstappen als premier en wil overleggen met zijn coalitiepartners wat nu te doen. Gelukkig voor hem bood een grote meerderheid van het Israëlische parlement hem deze kans.

Anonieme bronnen rond Sharon hebben maandag gezegd dat de premier overweegt minister Netanyahu van Financiën te ontslaan, de premier zou woedend zijn op Netanyahu omdat die hem en zijn plan niet genoeg zou hebben gesteund. Sharon's oude rivaal steunde zijn plannen wel in het openbaar, maar zou zijn aanhangers binnen de Likud-partij niet hebben opgeroepen om vóór de plannen te stemmen. In een korte reactie meldde een woordvoerder van Netanyahu dat hij niet verwacht dat de minister daadwerkelijk zijn baan verliest.