Marokkaanse toespraak vrijdag bij herdenking

Komende vrijdag zullen op het Franse oorlogskerkhof in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge niet alleen de Franse gesneuvelden die daar begraven liggen worden herdacht, maar ook de negentien op deze plek te ruste gelegde Marokkanen die stierven in de strijd tegen nazi-Duitsland. De Marokkaanse ambassadeur is één van de vele buitenlandse gasten die dag; hij zal een toespraak houden.

Het is voor het eerst dat de Marokkaanse ambassadeur daar een toespraak geeft. Hij doet dat op uitnodiging van de Franse ambassadeur, die over de uitnodigingen gaat voor de jaarlijkse herdenking van de omgekomen Fransen en Marokkanen.


De Marokkaanse graven in Zeeland

Dat er Marokkanen meevochten in de Tweede Wereldoorlog was tot voor kort bij velen onbekend. Zelfs bij hier wonende Marokkanen. De laatste jaren zijn er initiatieven genomen om dat te veranderen. Dat lijkt ook nodig voor sommige jonge Marokkanen zelf. Enkelen van hen misdroegen zich vorig jaar op 4 mei in Amsterdam. Zij scandeerden onder meer leuzen tegen joden. Nu zullen Marokkaanse jongeren tijdens Dodenherdenking in Amsterdam-West de namen van de Marokkaanse gesneuvelden oplezen, zodat ze doordrongen raken van de Marokkaanse betrokkenheid in de strijd tegen de nazi's en de ernst van de gebeurtenisssen van toen.

Toen de Tweede wereldoorlog begon stond Marokko onder Franse protectie. Marokko koos ervoor aan de zijde van de Fransen te vechten, in ruil voor onafhankelijkheid na de oorlog. Het beschermde intussen vol overgave de in Marokko wonende joden en weigerde ze uit te leveren toen Frankrijk capituleerde. Ongeveer 30.000 Marokkanen belandden tijdens de oorlog in Noord-Frankrijk en België. Om de haven van Antwerpen te verdedigen werden ook Marokkaanse soldaten in Zeeland gestationeerd. De gesneuvelde Marokkanen werden begraven op het kerkhof in Kapelle-Biezelingen. Ze liggen er samen met 228 begraven Franse militairen.

Indertijd ontkwamen 14 Marokkanen aan de Duitse overmacht door, slechts gekleed in ondergoed, de Schelde in te springen. Na 25 kilometer zwemmen werden ze gered door een Nederlander die hen voorzag van droge kleren en onderdak. Na een paar dagen keerden ze via België terug naar Frankrijk.

Er is niet precies bekend hoeveel Marokkaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Wel bekend is dat Marokkaanse soldaten in 1944 ingezet werden bij gevechten tegen de nazi's in Italië, vanwege hun kennis van moeilijk begaanbaar berggebied. Hieraan namen ongeveer 70.000 Marokkaanse soldaten deel, waarvan er bijna 3.000 sneuvelden, 500 vermist raakten en 12.500 gewond werden.

Meer info hier.