Achtjarige meisjes vergiftigd in Afghanistan

In het oosten van Afghanistan zijn afgelopen week drie meisjes vergiftigd, de reden: zij gingen naar school. De meisjes werden na de vergiftiging in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, bronnen zeggen dat ze inmiddels hersteld zijn.

De meisjes van elk acht jaar oud zouden van een vrouw giftig fruitpoeder hebben gekregen om dit te vermengen met water; enkele minuten na het drinken van het mengsel verloren zij het bewustzijn. De politie heeft het huis van de vrouw doorzocht en het Amerikaanse leger zal de in beslag genomen medicijnen analyseren. De echtgenoot van de vrouw is aangehouden.

In Afghanistan verzetten een hoop moslimextremisten zich tegen onderwijs voor vrouwen, zij steken ook regelmatig scholen in brand als protest tegen naar school gaande meisjes; dit soort rechtstreekse acties tegen leerlingen zijn echter zeldzaam. Dit schooljaar heeft eenderde van de Afghaanse meisjes zich ingeschreven om naar school te gaan, veel conservatieve Afghaanse gezinnen weigeren echter nog steeds om hun dochters naar school te sturen.