Marokko gaat extremistische islam aanpakken

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Buitenlands-nieuwsGisteren heeft de Marokkaanse koning Mohammed VI aangekondigd dat hij gaat optreden tegen moskeeŽn die met extremistische prediking het terrorisme aanwakkeren. Tevens zal de opleiding van moslimgeestelijken en de supervisie over hun prediking worden herzien.

De laatste jaren zijn er geregeld islamitische terroristen uit Marokko in het nieuws gekomen. Onder meer met aanslagen in Marokko, maar ook vanwege hun betrokkenheid bij de bloedige aanslagen dit jaar in Madrid.

In een toespraak zei Mohammed VI dat hij Marokko wil beschermen tegen neigingen tot extremisme en terrorisme, en dat hij het imago van de islam in ere wil herstellen door de religieuze leer in overeenstemming te brengen met de Marokkaanse wetgeving

De koning zei dat er bij het ministerie van islamitische zaken een speciaal orgaan komt dat scherper toezicht gaat houden op wat er in de moskeeŽn wordt gepredikt. Nu blijft volgens het ministerie 40% van de ongeveer 33.000 moskeeŽn buiten toezicht van de overheid. Bovendien krijgen voor het eerst vrouwen een rol in religieuze zaken. Mohammed benoemde zaterdag ťťn vrouw in de landelijke raad en 35 vrouwen in de regionale raden. De landelijke en regionale raden moeten beginnende moslimgeestelijken instrueren.

Marokko treedt zelf overigens hard op tegen terroristen. Naar aanleiding van de aanslagen in Casablanca zijn ongeveer 1.100 verdachten opgepakt; een aantal van hen is tot de doodstraf veroordeeld. De Marokkaanse connectie bij de treinaanslagen in Madrid van 11 maart jongstleden heeft de regering er kennelijk van overtuigd dat meer maatregelen nodig zijn om het extremisme onder Marokkanen uit te bannen.