[update] Noodweer in zuidelijk Nederland

Icoon Binnenlands nieuwsVanaf het einde van de middag trokken zware buien vanaf het zuiden Nederland binnen. De eerste meldingen van hagel en onweer kwamen vanuit Maastricht, later op de avond trok het noodweer over de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. In Limburg vielen hagelstenen zo groot als golfballen.

Het verkeer op de A2 bij Maastricht stond door het noodweer tijdelijk stil. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Bij de politie en brandweer in Zuid-Limburg kwamen meer dan honderd meldingen binnen van blikseminslagen, ondergelopen kelders, modderstromen, ondergelopen straten, omhoog gekomen putdeksels en omgevallen bomen. Ook in Zuidoost-Brabant kwamen putdeksels door de overvloedige regenval omhoog. Een Eindhovense bioscoop werd ontruimd. Het dak stond door hevige regenval op instorten. Het noodweer hield een uur lang aan.

Update 0:35 uur
In 't Woudt in de gemeente Midden-Delfland veroorzaakte blikseminslag een grote brand in een woonboerderij met rieten dak. Op de nabijgelegen provinciale weg N222 viel het licht uit. De politie meldde dat het verkeer daar mede door de rookoverlast ernstige hinder ondervond. Door blikseminslag was er een seinstoring tussen Gouda en Woerden. Treinen liepen enige tijd vertraging op. Het noodweer heeft zich beperkt tot de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Hagel in Eijsden
In korte tijd viel zeer veel hagel, zoals hier in Eijsden
(Foto: Infinity123)Noodweer in Eindhoven
Deze auto kwam onder water te staan in een tunnel in Eindhoven
(Foto: indahnesia.com)


Meer foto's in dit en dit topic op het FOK!forum;
Op dit filmpje (in MOV-formaat; afspelen met gratis Quicktime player) is te horen hoe de hagel in Maastricht (Randwyck) tijdens de buien op de auto's terechtkwam;
Hier vind je actuele radarbeelden van Nederland.