Downloads gaan meetellen in Mega Top 50

Het aantal malen dat een liedje wordt gedownload van internet gaat meetellen in de hitlijst van radiozender 3FM, de Mega Top 50. Volgens TROS-dj DaniŽl Dekker moet de Mega Top 50 bestaan uit de populairste liedjes: ''Jonge mensen komen nu op een andere manier aan muziek. Dus zijn we bezig met een methode om dit mee te laten tellen. Voor een cd-single hollen jongeren steeds minder vaak naar de platenzaak, maar plukken de hits liever, meestal gratis, van internet. Daardoor geeft de Mega Top 50 nu een vertekend beeld.''

Het is nog niet bekend wanneer de downloads onderdeel worden van de telling voor de hitlijst. Op dit moment wordt gewerkt aan een manier om te meten hoe vaak een nummer van internet wordt gehaald.

Op dit moment telt in de Mega Top 50 het verkoopcijfer ťn de airplay mee die een liedje krijgt. Maar door de geringe verkoopcijfers van cd-singles is de lijst via gemanipuleerde verkoop toch makkelijk te beÔnvloeden; bijvoorbeeld door verkooptrucs van platenmaatschappijen en fanclubs die zelf grote partijen cd-singles opkopen. Zo zorgt een dergelijke truc ervoor dat de nieuwe single van de in de jaren 80 populaire rockband Marillion (You're gone), komende zaterdag op 8 binnenkomt in de Top 50 zonder dat het op 3FM werd gedraaid.