Moskeeën moeilijk verzekerbaar

Moskeeën blijken in Nederland steeds moeilijker te verzekeren zijn tegen brand, vandalisme en andere rampspoed. De meeste verzekeringsmaatschappijen vinden het risico op schade te groot. Gebedshuizen, waaronder moskeeën, worden in assurantietermen zogenoemde 'moeilijk verzekerbare objecten' genoemd. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook massagesalons, parenclubs en shoarmazaken.

Sinds de aanslagen van 11 september in de VS zijn de premies op het verzekeren van moskeeën spectaculair verhoogd, voorwaarden drastisch aangescherpt en sommige polissen zelfs beëindigd. Volgens Marsh - een bedrijf dat risico's voor verzekeringsmaatschappijen in kaart brengt - is het verzekeren van moskeeën onder de huidige omstandigheden een verhoogd risico. ''Moslimfundamentalisme staat op het ogenblik erg in de kijker. Ook verzekeringsmaatschappijen zijn dan alert'', aldus een woordvoerder.

Bij het bedrijf Donatus - de grootste verzekeraar van kerken in Nederland - hebben zich sinds de terreuraanslagen opvallend veel moskeeën gemeld voor een verzekering. ''Andere verzekeraars hebben moskeeën er na 11 september met smoesjes uitgegooid'', zegt een woordvoerder van Donatus. ''Om niet van discriminatie te worden beschuldigd hebben velen de premies verhoogd en lopende polissen collectief opgezegd. Ook hebben verzekeringsmaatschappijen de voorwaarden aangescherpt om niet te hoeven uitkeren bij schade.'' Donatus neemt wel alle aanvragen in behandeling, maar sluit ook gebouwen uit. Dat ligt volgens de woordvoerder overigens niet aan het type moslims dat de moskee bevolkt, maar aan het gebruik van het gebouw. Zo kreeg het bedrijf laatst een aanvraag om een moskee in Den Haag te verzekeren waarin een complete cd-winkel huist. ''Nou, dat doen we dus niet.''