Winnaar Libris Literatuurprijs 2004 uitgelekt

Eigenlijk zou de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2004 pas later vanavond bekend worden, maar het radioprogramma TROS Radio Online onthulde de naam vanavond al, nadat het de hand had weten te leggen op het juryrapport. Winnaar is Arthur Japin voor zijn boek 'Een schitterend gebrek'. Om 22.30 uur vanavond zal de prijs van 50.000 euro worden uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Het is dit jaar de elfde keer dat de Libris Literatuurprijs wordt uitgereikt. Voor deze editie waren 146 titels ingezonden. Naast 'Een schitterend gebrek' waren 'Blauwbaards ontwaken' van H.C. ten Berge, 'Buiten is het maandag' van J. Bernlef, 'Gran café Boulevard' van Tomas Lieske, 'Toen kwam moeder met een mes' van Nicolien Mizee, en 'Maïsroest' van Rashid Novaire genomineerd. De jury bestond dit jaar uit Ronald Plasterk, Abdelkader Benali, Arie van den Berg, Margot Dijkgraaf en Erik Spinoy.

De winnaar werd dus al voor de officiële uitreiking bekend. De makers van TROS Radio Online konden via de internetsite boekpromoties.nl de winnaar achterhalen. Het rapport stond nog nergens officieel aangekondigd, maar door de structuur van de site te analyseren, viel volgens de programmamakers "eenvoudig" de inhoud te achterhalen. De woordvoerder van de Libris Literatuurprijs was nog niet bereikbaar voor commentaar.