Bizar object gezien in lucht nabij Helmond

Vier vrienden en een (nog onbekende) andere getuige namen zaterdagnacht 24 april nabij Helmond (Noord-Brabant) een merkwaardig lichtgevend ruitvormig object in de lucht waar.

De waarneming werd gedaan in het nabijgelegen Stepekolk-Oost (wijk in aanbouw), tussen een grote rotonde en een bruggetje. Deze wijk ligt vlak bij Brandevoort, dat ten zuid-westen van Helmond ligt. Het is een ruimtelijk gebied met veel grasvelden en een sloot.

Er was een open lucht en een aangename temperatuur. Een van de vrienden vertelt: "Zaterdagnacht 24-04-2004 na één feestje in Brandevoort-Helmond fietsen ik en 3 vrienden richting het uitgaansleven in Helmond. Even nadat we aanfietsten bleven we stilstaan aan de rand van de weg. In de open lucht zagen we een fel oranje object dat zich van heel laag en dichtbij hangend zich met een hoge snelheid verplaatste naar heel ver weg, totdat het niet meer te zien was."

De man vervolgt: "Dit was rond 00.30 uur. Ik schrok omdat ik zoiets nog nooit had gezien. Het object was op een gegeven moment bijna net zo groot als de maan. Het verplaatste zich in ongeveer 30 seconde met een hoge snelheid door het luchtruim van links-onder [Z-W] naar heel heel ver rechts-boven [N-O]. Daar bleef het enkele minuten hangen (3 a 4 min.), totdat het geheel verdween; Het bevond zich zo hoog, dat het na een tijdje niet meer te zien was."

De 4 vrienden konden geen verklaring vinden voor hetgeen ze hadden waargenomen. "Wat dit was blijft een vraag: Het was zeker geen vliegtuig, door de hogesnelheid waarmee het zich in korte tijd verplaatste en door de oranje geheel gevormde vlek. Het was ook beslist geen luchtballon, omdat deze ook niet snel genoeg zou zijn. Een vuurpijl kan ook niet, omdat deze niet zo lang zou blijven hangen, en het object nog enkele tijd hoog in de lucht zichtbaar was. Ik stond perflex en heb mijn vrienden enkele malen gevraagd of ze dat ook zagen."

Toen het object dichtbij was, had het ongeveer de grootte van de maan, daarna werd het kleiner. Het object was geheel oranje van kleur, en straalde fel licht uit als een oranje van een verkeerslicht. Het had de vorm van een ruit, met de vier punten respectievelijk links, rechts, onder en boven. Om deze 'ruit' heen bevond zich een ronde bol van licht. Onder het object bevond zich een lang hangend voorwerp, dat 'smal van formaat was, maar wel vrij lang'. Het object, dat zich in een stijgende vloeiende lijn voortbewoog, maakte geen (hoorbaar) geluid. De totale duur van de waarneming bedroeg 3 a 4 minuten, aldus de getuigen.

De waarneming lijkt erg op de rode lichtbollen die boven Enschede, Canada, en Iran zijn waargenomen de afgelopen maanden. Mensen die het verschijnsel ook gezien hebben, kunnen dit hier melden.