Enorme aanslag in JordaniŽ voorkomen

In JordaniŽ hebben veiligheidsdiensten eerder deze maand een aanslag verijdeld die een massaslachting had kunnen uitrichten. De aanslag, die beraamd werd door leden van al-Qaeda, zou mogelijk 80.000 mensen het leven hebben kunnen kosten.

Het was al bekend dat in Jordanie begin deze maand mogelijk een chemische aanval was voorkomen, door de arrestatie van zes extremisten en de vondst van chemicaliŽn en explosieven. Vandaag werd bekendgemaakt dat toen een vrachtauto met 20.000 kilo chemische explosieven is gevonden. De terroristen zouden een zelfmoordactie hebben beraamd tegen de inlichtingendienst.

De Jordaanse staatstelevisie zond vandaag de bekentenis uit van een terreurverdachte. De verdachte, Azmi al-Jayousi, zei de aanslagen te hebben gepland in opdracht van de Jordaanse extremist Abu-Musab al-Zarqawi. Behalve van Al-Jayousi toonde de televisie ook foto's van negen andere verdachten. Vier van hen werden vorige week bij invallen van de politie gedood.

Al-Zarqawi wordt er door de VS van verdacht voor Al-Qaida in Irak een netwerk van buitenlandse terroristen op te bouwen. De Amerikanen hebben een prijs van tien miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Update
De radicale moslims zouden met de aanslagen het Jordaanse koningshuis hebben willen straffen voor zijn steun aan de Irak-politiek van de Verenigde Staten. JordaniŽ is een trouwe bondgenoot van de VS. Bovendien is het land, samen met Egypte, de enige Arabische staat die vrede heeft gesloten met IsraŽl.