Voor 'Kankerjood' moet 'ruimte zijn'

Volgens de Amsterdamse PvdA-wethouder van integratie, Ahmed Aboutaleb, moet er in de straattaal in de hoofdstad 'ruimte zijn' voor jonge Marokkanen die elkaar willen begroeten met ''Hť, kankerjood''. Ajax-supporters noemen zichzelf bij wijze van geuzennaam ook Joden, aldus de wethouder ''en daar heeft niemand bezwaar tegen.'' Zo moet duidelijk worden wat het verschil is tussen antisemitisme en 'gangbare' straattaal van Amsterdamse jongeren.

Aboutaleb, wethouder van Integratie, zei dit in dagblad Trouw bij een toelichting over het project van studenten van Marokkaanse komaf, die op Amsterdamse vmbo-scholen les gaan geven over de Tweede Wereldoorlog. Volgens Aboutaleb kunnen vooral vmbo-leerlingen en moeilijk lerende kinderen zich de gebeurtenissen tijdens de oorlog slecht voorstellen, net als de 'gevoeligheden' die er nu nog zijn. De lessen gaan over jodenvervolging, over de Marokkanen, Turken en Surinamers die destijds in het verzet zaten ťn over het huidige conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen.

Aboutaleb zegt dat Marokkanen soms antisemitisch zijn doordat zij of hun ouders zich zo identificeren met de Palestijnse kwestie.

Vorig jaar op 4 mei waren er diverse incidenten in de hoofdstad: In ťťn stadsdeel voetbalden jeugdige Marokkanen met een rouwkrans, ergens anders verbrandden zij een vlag die halfstok hing. Zo waren er door heel Amsterdam incidenten, waarbij volgens getuigen steeds Marokkanen waren betrokken.