Marokkanen gaan les geven over WOII

calvobbes en beavis2k4 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Studenten van Marokkaanse afkomst zullen op vier Amsterdamse scholen aan vmbo-leerlingen les gaan geven over de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Amsterdam kwam met het initiatief, nadat op 4 mei vorig jaar allochtone jongeren op verschillende plaatsen in Amsterdam de herdenking van de oorlogsslachtoffers verstoorden.

De gemeente Amsterdam hoopt scholieren meer bewust te kunnen maken van de gebeurtenissen in en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Vooral vmbo-leerlingen kunnen zich moeilijk een voorstelling maken van de gevoeligheden die hiermee vandaag de dag nog gepaard gaan, aldus de gemeente.

"Onder de vmbo-leerlingen bevindt zich ook een groep, vooral Marokkaanse scholieren, die zich sterk identificeert met de problemen in het Midden-Oosten en niet in staat blijkt te zijn de Palestijns-Israëlische kwestie te scheiden van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog", aldus de gemeente.

De gemeente zal zich overigens niet enkel op de vmbo-leerlingen richten, maar ook op het praktijkonderwijs voor moeilijk lerende kinderen. Die kinderen krijgen namelijk in de regel geen geschiedenisles. De gemeente Amsterdam vindt het van groot belang om ook hier in te zetten op een "gemeenschappelijk historisch besef".

Tijdens de lessen zullen naast de jodenvervolging ook de rol van Marokkanen, Surinamers en Antillianen in het verzet en het conflict tussen Israël en de Palestijnen aan de orde komen. "Door het koppelen van lesstof over de Tweede Wereldoorlog en voor leerlingen herkenbare begrippen als 'vernedering', 'respect' en 'meelopen' leren zij inzien wat de consequenties van discriminatie en antisemitisme in het Amsterdam van nu kunnen zijn."