Slachtoffers Dachau herdacht

In het Amsterdamse bos hebben overlevenden, familieleden en belangstellenden vandaag de slachtoffers herdacht die omkwamen in het Duitse concentratiekamp Dachau. Van de 228.000 mensen die in dit kamp verbleven, overleefde slechts een klein deel de Tweede Wereldoorlog. Het kamp werd op 29 april 1945 door de Amerikanen bevrijd.

Wethouder Hoefnagel hield een korte toespraak tijdens de herdenking bij het Nationaal Dachau monument. "Wij moeten komende generaties blijven vertellen wat er in Dachau is gebeurd. Dat is ook nu, decennia na de verschrikkingen, een belangrijke opgave voor ons allemaal", aldus de wethouder.

Het Dachaumonument werd in 1996 geopend door prins Bernhard en koningin Juliana en bestaat uit een zestig meter lange straatweg van Belgische blauwsteen. Aan weerszijden van de weg staan hoge bomenrijen, zoals ook het geval was in Dachau zelf. In de straatstenen zijn de namen van vijfhonderd concentratiekampen en buitencommando's gehouwen. De vloer van het looppad is ongelijk en dient ter herinnering aan de moeilijkheden die de gevangenen in de concentratiekampen hadden.