Kamermeerderheid: desnoods moskee dicht

Icoon Politiek nieuws In de Tweede Kamer is een kamermeerderheid voor het eventueel sluiten van de radicale en omstreden Amsterdamse El Tawheed-moskee. Zowel het CDA, VVD als de LPF zijn van mening dat de moskee dicht moet, wanneer blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd. De moskee kwam deze week wederom in het nieuws na de publicatie van een handleiding voor moslims, die opriep tot een Jihad.

Als het aan de Amsterdamse gemeenteraad ligt, dan gaat het openbaar ministerie (OM) over tot opsporing. Die mening is ook VVD-Kamerlid Geert Wilders toegedaan. "Indien het OM besluit de zaak niet te onderzoeken, moet minister Donner het OM een 'aanwijzing' geven om dit alsnog te doen.En als Donner dit weigert, zal ik een motie indienen om hem daartoe te dwingen", zo zei Wilders.

Journalisten van dagblad Trouw kochten bij de moskee een modern standaardwerk sjeikh Aboe Baker Djaber El Djezeïr - dat uit drie delen bestaat - en dat in deel 3 oproept op tot de gewapende heilige oorlog tegen ongelovigen, tot het slaan van vrouwen en executie van homoseksuelen en van moslims die de geloofswaarheden niet letterlijk nemen. Het boekwerkje is in eerste instantie gericht op burgers van moslimstaten. Zij moeten zich "bekwamen in de vechtkunst, niet slechts defensief, doch ook offensief, opdat het Woord van Allah het hoogste is en om rechtvaardigheid en zachtmoedigheid op aarde te verpreiden. Want 'de Islam is altijd superieur."


Één van de omstreden boeken


El Djezeïri's boek 'De weg van de moslim' is in veel boekwinkels te koop. Verder blijkt het gebruikt te worden als lesstof bij de theologieopleiding van de Hogeschool van Amsterdam. Het boek heeft voor zoveel ophef gezorgd, dat er spoeddebat werd aangevraagd. Daarbij moeten minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken en minister Donner van Justitie zullen hierbij tekst en uitleg komen geven.

CDA-Kamerlid Sterk is van mening dat imams van moskeeën, waar het boek wordt verkocht, afstand moeten nemen van de lectuur. Wanneer ze dit niet doen, zouden ze strafrechtelijk vervolgd moeten worden, of zelfs het land moeten worden uitgezet. Het laatste gebeurde deze week al bij een imam in Frankrijk.