Cohen: huldiging Ajax mag op Leidseplein

Als Ajax landskampioen wordt, mag de huldiging toch gewoon op het Leidseplein plaatsvinden. Dit heeft burgemeester Cohen gezegd na overleg met Ajax-directeur Arie van Eijden en politiecommissaris Joop van Riessen.

Na de rellen na het duel Jong Ajax-Jong Feyenoord vorige week, was dat onzeker. Volgens Cohen werkt Ajax echter goed mee bij het opsporen van de raddraaiers. Ook zijn er tips binnengekomen van het publiek dat bij het duel aanwezig was. De politie heeft inmiddels 48 mensen gehoord en vier arrestaties verricht.

De politie heeft inmiddels een duidelijk beeld van wat er zich precies heeft afgespeeld. Zo'n 70 man kwamen na het laatste fluitsignaal het veld op, 20 tot 30 man waren agressief en vijf ŗ zeven man hebben daadwerkelijk geschopt en geslagen.

Ajax wil iedereen die het veld opkwam een stadionverbod opleggen, ook degenen die niet worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit. De politie heeft gegevens van de laatste groep, maar mag die volgens de richtlijnen van Justitie niet overhandigen aan Ajax. Door burgemeester Cohen en het College van procureurs-generaal zal nu gezocht worden naar wegen om het overhandigen toch mogelijk te maken.

Cohen zegt niet bang te zijn dat de huldiging op het Leidseplein uit de hand zal lopen. De harde kern zal er alles aan doen om rellen te voorkomen. "Mocht het toch tot rellen komen, dan is het meteen de laatste keer geweest".