FIOD-ECD zocht naar illegale software

De invallen die de opsporingsdienst FIOD-ECD gisteren deed in verschillende studentenhuizen, vonden plaats in het kader van een wereldwijde actie tegen het illegaal verspreiden van software. De invallen zijn gedaan op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

In Nederland zijn géén arrestaties verricht, zo liet de FIOD-ECD vandaag weten. De actie heeft te maken met de bestrijding van internationale criminele organisaties (zogenaamde Warez-groepen) die zich, met het behulp van computers en internet, bezighouden met grootschalige en wereldwijde uitwisseling van illegale kopieën van computerprogramma's.

Eén van de groepen die mogelijk is aangepakt betreft Fairlight; een van de oudste en bekendste groepen binnen de warez-scene. Het Duits hobbymagazine Game Vision meldt dat Fairlight spoedig het nieuwe schietspel 'Hitman: Contracts' zou publiceren. Het actiespel voor zowel de PC, XboX als Playstation verschijnt officieel op 30 april en kost in de winkel 60 euro. ,,Als de berichten kloppen is de illegale verspreiding van computerspellen een zware slag toegebracht'', aldus de redactie van de internetsite.

Update
Rechercheurs van de Amerikaanse federale recherche (FBI) blijken onderzoek te verrichten naar Fairlight. Zij achterhaalden IP-adressen van door Fairlight gebruikte computers. Het bleek onder meer te gaan om een aantal in Nederland aanwezige FTP-servers, die voor opslag en transport werden gebruikt.

Het Openbaar Ministerie vermoedt, op basis van informatie van de Amerikanen, dat een aantal verdachte inwoners van Nederland samen met buitenlandse verdachten een organisatie vormt die computerprogramma's op grote schaal illegaal kopieërt en verspreidt. De organisatie zou al een paar jaar actief zijn.


De politie-inval op de campus van de Universiteit Twente. Verder werden studentenhuizen binnengevallen in onder meer Utrecht, Delft en Groningen.