Verkeerslichten reageren op sirene

Rossdale had ons via de nieuws-submit te melden:

Vanaf volgende week begint de gemeente Ede met een proef waarbij verkeerslichten reageren op de sirenes van hulpvoertuigen. De verkeerslichten zouden automatisch de brandweer en ambulance vrij baan moeten geven.

De gemeente vertelde woensdag dat dit de eerste keer wordt dat deze techniek in Nederland zal worden gebruikt. Het systeem komt uit de Verenigde Staten en draagt de naam Sonem 2000. De proef gaat zes maanden in beslag nemen. Na de test zal worden gekeken of het systeem ook in andere plaatsen in gebruik genomen gaat worden.

Er komen geluidsdetectoren op twee drukke kruispunten in Ede, die de sirenes van hulpvoertuigen kunnen opvangen. Wanneer een hulpvoertuig nadert, zullen de verkeerslichten automatisch in de rijrichting van het voertuig op groen springen. Alle andere verkeerslichten op die kruising springen dan op rood.

De gemeente Ede zegt dat steeds vaker de hulpvoertuigen in de problemen komen bij drukke kruispunten. Het Sonem 2000 systeem moet de aanrijtijd verkorten. Dit systeem is bovendien ook voordeliger, omdat er geen aanpassingen aan de hulpvoertuigen gedaan hoeven te worden.