Almere wil einde file-experiment

De gemeente Almere eist per direct stopzetting van de verkeersproef waarmee Rijkswaterstaat de files hoopte op te lossen op het knooppunt tussen de A1 en de A6 bij Muiderberg. In plaats van een soepelere doorstroming leidde deze maatregel in de eerste week tot files van tussen de tien en zestien kilometer op de A6. Ook de wegen in Almere richting de A6 raakten ernstig verstopt.

Door het afsluiten van de wisselstrook en het vrijmaken van een baan op de A1 voor verkeer vanuit de Flevopolder verwachtte Rijkswaterstaat de doorstroming op het knooppunt te kunnen bevorderen. Doordat het verkeer daarvoor al van 3 naar 2 rijstroken moet staat het verkeer nu op de A6 grotendeels vast. Wethouder Douwe Halbesma van Almere roept op het experiment voorlopig te beŽindigen. "Veel Almeerders zijn de afgelopen vier werkdagen te laat op hun werk verschenen. Het is onverantwoord op deze manier door te gaan."

Volgens Rijkswaterstaat is het echter te vroeg om van een fiasco te spreken. De dienst is volgens Halbersma teleurgesteld in de vroege conclusies van het Almeerse gemeentebestuur. Rijkswaterstaat heeft de proef vanuit een helikopter bekeken, en geconstateerd dat het verkeer vanaf de A6 nu beter invoegt en dat de files al korter beginnen te worden. Volgens Halbersma is het echter onverantwoord door te gaan zolang er geen tweede wisselstrook is aangelegd. Deze is op zijn vroegst in 2007 klaar.