Weblogs in actie tegen Nedstat

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

De populaire weblogs Volkomenkut, Retecool en Geenstijl liggen in de clinch met Nedstat, het bedrijf bekend van haar bezoekertellers. Het gaat zelfs zo ver dat de drie weblogs nu hebben opgeroepen tot een boycot van de tellers van Nedstat. Veel weblogs hebben inmiddels dit voorbeeld gevolgd. Reden voor de boycot is de eis van Nedstat dat bij elk nieuw stukje tekst een andere teller moet. "Dat is natuurlijk onbegonnen werk," aldus Fleischbaum van Geenstijl.

In een verklaring roepen de webloggers op om het voorbeeld te volgen. "De veldwachters van het tellerbedrijf hebben de jacht geopend op weblogs in een poging geld binnen te slepen. Wij laten ons echter niet chanteren. Natuurlijk is het leuk je statistieken te vergelijken met die van je collega’s, maar niet tegen elke prijs."

Ondertussen beschuldigt Nedstat-directeur Michael Kinsbergen de drie weblogs ervan dat ze zich niet houden aan de algemene voorwaarden van de teller: "Je mag maar één nedstat-teller per pagina, dit staat al jaren in onze voorwaarden. Deze mensen gebruiken de teller voor meerdere pagina's, zodat het lijkt alsof ze veel meer pageviews genereren dan dat het werkelijk het geval is. De cijfers kloppen daardoor niet meer. Overigens hebben we eerst een waarschuwing gegeven aan de betreffende weblogs."

De mensen achter Geenstijl menen dat het verhaal van Kinsbergen niet klopt. "We manipuleren helemaal niet. Zo telde Nedstat over de maand maart 1.688.121 pageviews voor Geenstijl, terwijl uit onze eigen serverstatistieken blijkt dat onze weblog de afgelopen maand 7.502.406 pageviews heeft gegenereerd. Retecool.com en Volkomenkut.com hebben exact hetzelfde probleem."