'Partij voor de Dieren maakt kans op Euro-zetel'

verkiezingen europarlementVolgens opiniepeiler Maurice de Hond maakt de Partij voor de Dieren (PvdD) kans op een zetel bij de verkiezingen voor het Europees parlement op 10 juni aanstaande. In een onderzoek zegt 3 procent van de ondervraagden zeker op de partij te willen stemmen en 2 procent zeer waarschijnlijk. Op basis hiervan komt De Hond tot een potentieschatting van 3,0 procent.

Dat is overigens nog niet genoeg voor een zetel. Omdat bij de Europese verkiezingen voor de Nederlandse partijen slechts 27 zetels te verdelen zijn moet een partij ruim 3,5 procent van de stemmen halen. Vergeleken met de laatste landelijke verkiezingen is dit echter een opzienbarende vooruitgang. Op 22 januari 2003 haalde de partij van lijsttrekker Marianne Thieme ongeveer een half procent.

Zouden er nu landelijke verkiezingen zijn dan maakt de partij volgens Maurice de Hond kans op 4 zetels. Voor de Europese verkiezingen zet de PvdD hoog in, met bekende lijstduwers als Paul Cliteur, Jan Wolkers en Martin Gaus. In een persbericht zegt de PvdD 'de oude links-rechts tegenstelling te willen overbruggen door op te komen voor belangen die de traditionele scheidsmuren overstijgen'.