Wielrennen: Uitslag Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race is gewonnen door Davide Rebellin. In de sprint bergop won hij van Michael Boogerd, die tweede werd.

Om 19 minuten over 10 vanochtend vertrokken 183 renners in de 39ste editie van de Amstel Gold Race. In het eerste anderhalf uur reed het peleton in zijn geheel door Limburg. Na 60 kilometer was er de eerste ontsnapping. Johan van Summeren, Jan Kuyckx en Erik Dekker reden weg bij het peleton. Dekker liet zich echter al snel weer terugvallen.

Twee renners probeerden bij de voorste twee te komen, maar werden weer teruggepakt. De voorsprong van Van Summeren en Kuyckx liep maximaal op tot negen minuten. Na een rustige periode, waarin de voorsprong slonk, worden de twee vluchters ingelopen door het peleton waar voornamelijk Fassa Bortolo het werk opknapte.

Er volgde een onrustige fase. Korte ontsnappingen volgden elkaar snel op, maar de toppers hielden zich rustig. Op 18 kilometer van de streep, op de Eyserbosweg, reed er eindelijk een groep weg met daarin de favorieten. Rebellin, Bettini, Kessler, Di Luca, Van Petegem en Boogerd reden weg bij het peleton. Uit dat groepje ontsnapten door een gebrekkige samenwerking Davide Rebellin en Michael Boogerd.

Boogerd en Rebellin werkten goed samen en hun voorsprong liep op naar 36 seconden op de vier achtervolgers. Daarachter was Erik Dekker uit de grote groep gesprongen. Boogerd en Rebellin gingen samen de laatste beklimming op. Boogerd wachtte lang en probeerde op 400 meter voor de streep weg te springen bij Rebellin. Rebellin hield zijn wiel en won de sprint.

Uitslag
1. Davide Rebellin (Ita) 6. .
2. Michael Boogerd z.t.
3. Paolo Bettini (Ita) + 0.17
4. Danilo di Luca (Ita) z.t.
5. Peter van Petegem (Bel) z.t.
6. Matthias Kessler (Dui) z.t.
7. Erik Dekker + 0.40

Meer wielernieuws vind je op de FOK!Wereldbekermanager