Hackers losgelaten op netwerk Spelen

Icon Sport - OS Athene 2004De organisatie van de Olympische Spelen haalt alles uit de kast om het computernetwerk van de Spelen zo veilig mogelijk te maken. Hackers worden de komende tijd losgelaten op het systeem om het te checken op gaten. Naast de hackers zijn ook bedrijven in de weer om het netwerk op veiligheid te testen.

"Het mag niet gebeuren dat tijdens de openingsceremonie op vrijdag 13 augustus een hacker binnendringt en op een groot scorebord ineens de liefde verklaart aan iemand," zegt Yan Noblot, manager informatiebeveiliging bij IT-dienstverlener Atos Origin, in Athene. Maar een fout in de tijdmeting van bijvoorbeeld de 100 meter vrije slag kan eveneens desastreus zijn.

Tijdens de langdurige testperiodes gaan alle remmen los om het netwerk op alle mogelijke manieren onder vuur te nemen. Naast de hackers proberen ook de IT-medewerkers, als een soort Paard van Troje, intern het computersysteem te ontregelen. "Tijdens deze weken raken medewerkers een beetje van slag als er een kwartier niets raars is gebeurd", zegt Noblot. Atos Origin leidt een consortium van enkele ondernemingen, dat zich bezighoudt met de infrastructuur van de informatietechnologie tijdens de Olympische Spelen. Dat gezelschap bestaat onder meer uit kopieermachinefabrikant Xerox, fotografieconcern Kodak en horlogemaker Swatch.