Islamitisch terreur eiste wereldwijd 7.000 levens

Het NRC Handelsblad heeft uitgezocht, op basis van informatie van de persbureaus AP, AFP en Reuters, van het Amerikaanse terrorisme-onderzoekcentrum TRC en van diverse webistes, dat sinds 11 september 2001 wereldwijd tenminste 7.085 mensen zijn omgekomen bij aanslagen gepleegd door moslimterroristen. Bij de cijfers zijn alleen aanslagen meegeteld met ten minste ťťn dode die door moslimextremisten zijn gepleegd of aan hen zijn toegeschreven. Niet meegeteld zijn de aanvallen op Amerikaanse militairen in Irak.

Sinds de terroristische aanvallen op de VS werden wereldwijd tenminste 393 islamitisch getinte aanslagen gepleegd. Het meerendeel vond plaats in Algerije, IsraŽl, Irak, Afghanistan en op de grens van Pakistan en India (Kashmir). Veel van de slachtoffers van het islamitische terreur waren overigens zelf moslim.

De populairste terreurmethoden zijn de zelfmoordaanslag (120 keer), de gewapende aanval (101) en de bomaanslag (58). De Palestijnse organisatie Hamas is koploper met het aantal aanslagen: 22, gevolgd door de Algerijnse GIA (14) en Lashkar e Tayyiba (13), een beweging in Kashmir.

Sinds januari 2004 neemt het aantal aanslagen per maand explosief toe. Dat is vooral te wijten aan de toegenomen onrust in Irak.