'Kabinet is bezig met Italiaans boekhouden'

Het nieuwe bezuinigingspakket dat vanmiddag door het kabinet is goedgekeurd is 'een beetje Italiaans boekhouden'. Die beschuldiging komt van PvdA-kamerlid Ferd Crone. Een gedeelte van de maatregelen die minister Zalm van Financiën wil gebruiken om het begrotingstekort volgend jaar binnen de Europese norm van 3 procent te krijgen biedt geen blijvend voordeel.

Minister van Financiën Gerrit ZalmZo krijgt het kabinet van De Nederlandsche Bank een 'winstuitkering' van 400 miljoen euro. Dit is echter een voorschot op de winst die de centrale bank dit jaar denkt te maken. Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking reikt Zalm de helpende hand door dit jaar af te zien van 300 miljoen euro, die zij binnen krijgt doordat India een lening aflost. In ruil daarvoor krijgt ze de komende drie jaar per jaar 100 miljoen euro extra op haar begroting.

Het totale bezuinigingspakket levert 2,9 miljard euro op. Volgens CDA-er Frans de Nerée evenwichtige besparingen waarbij zwakkeren worden ontzien en de economie geen verdere schade oploopt. Ook D66-kamerlid Bert Bakker spreekt van afgewogen plannen waarbij de pijn voor burgers en economie minimaal is.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik zegt dat de bezuinigingsmaatregelen voor een belangrijk deel uitstel van executie zijn. Ze leveren nu geld op, maar dat is maar voor een keer: "Straks komt de echte klap."