Lancering sonde voor ontwikkeling van Warp-technologie

De NASA heeft een ruimtevaartuig klaarstaan om Einsteins Algemene Relativiteitstheorie te testen. De Gravity Probe B kan op 19 april gelanceerd worden.

De accuraatheid van de lancering komt neer op ťťn seconde. Een vertraging betekent dat het een dag uitgesteld moet worden. Het ruimtevaartuig bevat een gyroscoop die een miljoen keer nauwkeuriger is dan de beste gyroscopen die tot nu toe op aarde werden gebruikt. Het zal in een baan rond de polen gebracht worden, en door middel van een referentiester zal de invloed van de aarde op de tijd-ruimte continuÔteit gemeten worden. "Ik verwacht dat dit experiment in alle wetenschappelijke literatuur zal verschijnen", zegt Anne Kinney, directeur van de astronomie en natuurkundeafdeling van de NASA.

De Algemene Relativiteit is de hoeksteen van de moderne fysica en impliceert dat zwaartekracht (effect van gecomprimeerde massa) een warpveld teweeg brengt in tijd en ruimte. Observaties gedurende een zonsverduistering hebben bevestigd dat de zwaartekracht van de zon het licht van sterren verboog doordat het een warp-effect teweeg brengt in de ruimte.

In 1976 stuurde de NASA Gravity Probe A tienduizend kilometer de ruimte in. Deze sonde bevestigde het vermoeden dat zwaartekracht de tijd vertraagt. De nieuwe Gravity Probe B onderzoekt een nog vreemder effect genaamd 'frame dragging', een warp-effect van de ruimte-tijd door de zwaartekracht en het hoekmoment van een draaiende massa.

Voor de nieuwe gyroscoop zijn geavanceerde technologieŽn ontwikkeld. Vier draaiende ballen van gefuseerde kwarts zijn perfect bolvormig gemaakt met een afwijking van maximaal 40 atoomlagen. Het geheel is met een 1,27 micrometer laagje van niobium bedekt en wordt afgekoeld tot 1,8 Kelvin om het supergeleidend te houden. Dit genereert een magnetisch veld wat de as van de draaiende bol aanwijst. Met de informatie die verworven wordt kunnen warp-technologieŽn ontworpen worden, om snel door de ruimte te kunnen reizen.

De technologische vereisten waren voor de probe waren zo ingewikkeld, dat de NASA het verschillende keren heeft geannuleerd. Verwacht wordt dat de raket op 19 april dit jaar gelanceerd wordt. Het experiment kost in totaal 700 miljoen dollar.

De gyroscoop die het allemaal moet bewijzen

M4stermind heeft dit bericht voor ons geheel vertaald in de nieuws-submit gedropt. Daarvoor onze dank!