Joodse gemeenschap: jodenvergelijking 'triest'

De uitspraken die bewoners van het Maastrichtse woonwagenkamp Vinkenslag tijdens de blokkade van de A2 vanmorgen deden, is Benoit Wesly, woordvoerder van de joodse gemeenschap in Maastricht, in het verkeerde keelgat geschoten.

Bewoners van Vinkenslag vergeleken hun situatie met die van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze noemen hun eigen woonwagenkamp een 'concentratiekamp' door de maatregelen die burgemeester Leers van Maastricht neemt. Een van de bewoonsters verklaart dat elke twee dagen een helikopter boven het kamp vliegt. Zij noemt dit 'erger dan de concentratiekampen'. Een andere bewoonster zei dat ze 'hen alleen nog maar op een stapel hoefden te gooien en deze in brand te steken'. Daarmee zinspeelde ook zij op de gebeurtenissen die zich zestig jaar geleden hebben afgespeeld. Ook op spandoeken op en rond het bezette kruispunt bij Maastricht werden vergelijken met de situatie tussen 1940 en 1945 gemaakt.

Wesly noemt de uitlatingen triest: "Diep triest en een belediging voor iedereen die maar een beetje joods bloed in zijn aderen heeft." Hij zal geen stappen tegen de bewoners ondernemen, maar verwacht wel excuses van hen.

Inmiddels worden het gemeentehuis van Maastricht en het huis van burgemeester Leers door de Mobiele Eenheid bewaakt. Leers wordt door de bewoners als belangrijkste tegenstander gezien. Hij heeft gezegd niet te zullen wijken voor de druk van de kampbewoners. Hij noemt de actie 'onacceptabel en buiten elke proportie'. Waarschijnlijk zal een civiele zaak tegen de demonstranten worden gestart.