Haring op menu Canadese koeien

Enkele Canadese koeien krijgen behalve hun dagelijkse maaltijd gras ook een beetje extra, vis. De koeien krijgen de vis opdat ze een nieuw soort melk kunnen produceren die voordelen biedt voor de hersenen, ogen en zenuwen.

De melk die geproduceerd wordt komt van koeien uit Ontario die naast gras ook een haring op het menu hebben. Deze melk bevat een vetzuur dat ook in zalm, forel en makreel voorkomt. Op die manier krijgen mensen die normaal niet, of niet zoveel vis eten ook het vetzuur binnen. De melk zelf smaak echter niet naar vis, aldus onderzoeker Larry Milligan van de Universiteit van Guelph, waar de melk is ontwikkeld.

De melk wordt verkocht in Ontario door Neilson Dairy, een dochterbedrijf van George Weston Ltd., Canada's grootste voedsel producent en distributeur. Voor 5,29 Canadese dollars per vier liters is de melk ongeveer 20% duurder dan eenzelfde hoeveelheid gewone melk, en net zo duur als met calcium verrijkte melk.

Het vetzuur, docoshexaenoic zuur, of DHA, wordt ook wel in eieren, noten en canola olie gevonden. Negentig gram gekookte Atlantische zalm bevat 1.2 gram DHA. Dat is genoeg voor wat het lichaam nodig heeft voor een week. Drie glazen van de nieuwe melk bevat 0.06 gram DHA, aldus Neilson. Kinderen die elke dag twee glazen van de melk drinken krijgen bijna 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.