Spam op grote schaal bestaat 10 jaar

12 april 1994. Dat is de dag dat advocatenkantoor Canter & Siegel uit Phoenix, Arizona het usenet overspoelde met grote hoeveelheden advertenties. Het was de eerste grootschalige spamactie op het Internet.

De advocaten boden hulp aan bij de zogeheten 'Green Card Lottery', een loterij waarin de Amerikaanse overheid werkvergunningen verloot onder niet-Amerikanen. De Internetgemeenschap sloeg hard terug. "Stuur kokosnoten en blikken spam naar Canter & Co.", zo luidde de oproep van een verontwaardigde nieuwsgroepenlezer. Ook werd het advocatenkantoor bestookt met e-mailbommen en lange zwarte faxen.

Overigens is dit niet de allereerste spamactie in de geschiedenis van het Internet. Uit onderzoek van ClariNet-oprichter Brad Templeton blijkt dat het eerste spambericht al van 3 mei 1978 dateert. Het bedrijf Digital Equipment Corporation (later overgenomen door Compaq) verstuurde op die datum uitnodigingen voor een open dag waarop enkele nieuwe apparaten te zien zouden zijn. En zelfs toen al leidde dit tot forse kritiek. Behalve slecht geschreven was de verzending in strijd met de 'acceptable use policy' van het toenmalige Arpanet. Arpanet mocht alleen gebruikt worden voor onderzoek- en onderwijsdoeleinden.