3 jaar cel voor 50 jaar verkrachtingen

In Maastricht heeft de rechtbank vandaag de de 86-jarige Leonard B. uit Sittard-Geleen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De rechter acht bewezen dat de hoogbejaarde man zich schuldig heeft gemaakt aan het stelselmatig verkrachten van zijn drie dochters en kleindochter gedurende vijftig jaar. De straf valt aanzienlijk lager dan de eis. Zo had het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van vijf jaar geŽist.

Tijdens het proces riep B. voortdurend irritatie en onbegrip op bij het justitie. Zo werden alle beschuldigingen door hem gebagatelliseerd en ontkende hij dat hij zijn kleindochter (ze was in 1979 slechts twee jaar oud) had verkracht.

De verdachte gaf eerder al toe toe dat hij seks met zijn dochters had, maar volgens hem deden ze dat uit vrije wil "Zij kwamen naar mij en wilden seks, zodat ik ze geld gaf en hun schulden betaalde. Toen ik dat niet meer deed omdat ik het geld zelf nodig had, vertelden ze opeens verhalen over verkrachtingen en bedreigingen. Dat is gelogen."

De officier van justitie schilderde de verdachte af als "een sluwe en agressieve tiran die onder invloed van alcohol het leven van zijn dochters en kleindochter kapot heeft gemaakt. Hij wist terdege dat hij fout was. Door zijn slachtoffers te bedreigen, hoopte hij dat ze hun mond zouden houden."

De verkrachtingen zijn volgens het OM begonnen toen de dochters van de verdachte achttien jaar waren en het internaat uitgingen om op hun zelf te wonen. De verkrachtingen gingen ook door toen de vrouwen zelf getrouwd waren. Eťn van de dochters van de man zou zelfs zwanger zijn geworden van haar vader. Die baby stierf na tien maanden.