'Columbus zorgde voor syfilis in Europa'

Ontdekkingsreiziger ColumbusVia mondelinge overlevering was het al bekend dat Columbus en zijn kornuiten bij terugkomst in Europa voor een ware syfilis-epidemie zorgden. Italiaanse onderzoekers hebben nu aangetoond dat de ontdekkingsreiziger waarschijnlijk de ziekte importeerde. "Voor de terugkeer van Columbus naar Europa was het hier maagdelijk", aldus onderzoeker Bruce Rothschild. "Aandoeningen als reumatische artritus en syfilis bestonden simpelweg niet."

De wetenschappers hebben eeuwenoude skeletten onderzocht op afwijkingen in de bottenstructuur. Een afwijking duidt op de aanwezigheid van ziektes als reumatische artritus, jicht, de ziekte van Crohn en syfilis. Er werden skeletten onderzocht die afkomstig zijn van de bronstijd tot aan de periode waarin Europa werd getroffen door de pest. Gebleken is dat syfilis al heerste op het continent Amerika ver voordat Columbus er voet aan wal zette.

Columbuskenner en schrijver Ruggero Marino waarschuwt tegen overhaaste conclusies en pleit voor meer onderzoek. "Er zijn geen historische documenten bekend over het feit dat Columbus de ziektes naar Europa heeft overgebracht. Een gedegen onderzoek op de botten van Columbus zou veel kunnen verklaren. Maar dan moet eerst worden vastgesteld of het daadwerkelijk om Columbus gaat."