[update] Spray tegen flitspalen op de markt

Tha-Skunk had ons via de nieuws-submit te melden:

In Nederland is vanaf nu een middel op de markt die voorkomt dat een flitspaal je nummerbord adequaat kan fotograferen: de Photo-Blocker Spray. In de spray zit een stof die de flits van de fotocamera reflecteert. Het resultaat hiervan is dat de foto overbelicht raakt en de kentekenplaat op de foto onleesbaar wordt.

Andere middelen om zoiets te bewerkstelligen, zoals speciale folie, zijn verboden, maar de spray is dat niet. Bovendien is die eenmaal opgespoten onzichtbaar voor het normale oog en de nummerplaat blijft in andere omstandigheden dan ook gewoon leesbaar.

Photo-Blocker Spray wordt in Nederland op de markt gebracht door Easy HC b.v. en kost net geen 30 euro. Of het middel echt werkt is niet bekend, want het bericht is middels een persbericht van de firma openbaar gemaakt. Wel maakte het ANP-radionieuws vanochtend melding van de introductie van het product.


Als Anti-radar, zo profileert het produkt zich.


Update 18:43
Xee tipte ons via de nieuws-submit:

Justitie meldt dat het product toch illegaal is. De spray maakt kentekenplaten op auto's onzichtbaar voor radars en dat is strafbaar, aldus justitie.

Volgens Justitie staat in artikel 7 van de Regeling kentekens en kentekenplaten dat er aan de platen Řberhaupt niet mag worden geknoeid. Zo staat in het betreffende artikel het volgende: "Aan of op het motorrijtuig, de aanhangwagen of de kentekenplaat mag geen teken of middel zijn aangebracht dat de herkenning, daaronder begrepen de herkenning met behulp van technische voorzieningen, van het kenteken bemoeilijkt of kan bemoeilijken."

Justitie zal voorlopig geen stappen ondernemen tegen de fabrikant. "Volgens ons werkt het spul niet. Pas als het wel werkt, ondernemen we aktie en vervolgen we de fabrikant", zo liet een justitiewoordvoerder weten.