Coalitie verdeeld over aanpak illegalen

Moet illegaliteit strafbaar worden of niet? Minister Rita Verdonk (VVD) van Vreemdelingenzaken komt binnenkort met haar Illegalennota met daarin maatregelen voor de aanpak van illegalen. Vooralsnog staat regeringspartij CDA echter tegenover coalitiegenoten VVD en D66 op dit punt.

Het CDA vindt dat illegaliteit strafbaar moet worden, VVD en D66 zien hier weinig in. VVD'er Arno Visser is niet principieel tegen een verbod, maar wijst op de overbelaste strafrechtketen en propvolle cellen. "Dan zou je een illegaal in een cel zetten terwijl je eigenlijk wil dat hij het land uitgaat." Wim van Fessem (CDA) zegt dat minister Donner al bezig is met een oplossing voor het cellenprobleem. Volgens hem hoeft dit in de toekomst geen belemmering te zijn voor het strafbaar stellen van illegaliteit.

Boris DittrichD66-leider Boris Dittrich is tegen het strafrechtelijk aanpakken van illegalen. Volgens hem voldoen de huidige instrumenten, zoals een bestuurlijke boete of vreemdelingenbewaring. De drie partijen zijn het wel eens over de aanpak van mensen die van illegalen profiteren. Woningen van huisjesmelkers dienen onteigend te worden en werkgevers met illegalen in dienst moeten financieel aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van uitzetting. Dit laatste ligt in lijn met voorstellen die staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) vorige week deed.