'Laat Hirsi Ali Paul Cliteur opvolgen'

Columnist Ronald Plasterk heeft de redactie van het programma Buitenhof opgeroepen om de opgestapte columnist Paul Cliteur te vervangen door VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Dat deed hij in zijn column die hij vandaag uitsprak in het TV-programma. Plasterk en Cliteur wisselden elkaar wekelijks af in het politieke discussieprogramma op Nederland 3.

Plasterk haalde de uitspraak van Hirsi Ali aan, dat de christelijke partijen CDA en ChristenUnie schuldig zijn aan apartheid door vast te houden aan het verzuilde onderwijs. Volgens hem een vergelijking die best interessant is, en niet bijzonder schokkend. Te meer omdat verdedigers van het Zuidafrikaanse apartheids-systeem destijds teruggrepen op de theorie over de verzuiling van de Nederlandse politicoloog Arend Lijphart. Volgens Plasterk is een dergelijke vergelijking in een column prikkelend.

Het Kamerlidmaatschap is echter een slecht podium voor iemand met eigenzinnige opvattingen, gezien de woede die Hirsi Ali met haar uitlatingen losmaakte bij haar collega's in het parlement. Volgens Plasterk betekent politicus zijn balanceren tussen integriteit en loyaliteit. "Integer betekent zeggen wat je vindt, maar loyaliteit aan je club en je functie vraagt soms terughoudendheid." In een functie met verantwoordelijkheid is het volgens de Buitenhof-columnist niet altijd mogelijk te zeggen wat je denkt. Hij voorspelt dat Hirsi Ali haar langste tijd als kamerlid erop heeft zitten, en er daarom beter voor kan kiezen haar rol als aanjager van het debat voort te zetten als columniste.

De column van Ronald Plasterk is hier na te lezen.


Ronald Plasterk
Ronald Plasterk (© Buitenhof)