Legaal muziek downloaden fors duurder

Uit onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat het legaal downloaden van muziek steeds duurder wordt. De prijzen op sommige sites zijn zelfs zo hoog dat het goedkoper is om cd’s in de winkels te kopen. Bovendien zijn deze cd’s vaak van betere kwaliteit dan de muziek die wordt gedownload.

Zo blijkt de nieuwste plaat van de hiphopgroep N.E.R.D. op iTunes bijna zeventien dollar te kosten, dit is omgerekend ongeveer veertien euro. De cd zelf is bij Amazon.com echter te bestellen voor “slechts” 14 dollar. Eerder nog hield de populaire downloadwinkel van Apple nog een maximumprijs van 9,99 dollar aan voor complete albums, maar door de druk van de grote platenmaatschappijen beginnen deze prijzen te stijgen. Het blijkt nu dat het aanbieden van goedkope muziek een manier was om veel klanten te trekken.

De legale muziek downloaders zijn ook sterk gestegen gedurende het afgelopen jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar werden ongeveer 25 miljoen MP3’tjes gedownload tegenover de negentien miljoen gedurende het laatste halfjaar van 2003.