Zwijgplicht terecht gebroken bij Millecam

De artsen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die hun zwijgplicht hebben doorbroken na de dood van Sylvia Millecam, hebben terecht gehandeld. Dit aldus minister Hoogervorst (VWS). De minister gaf dit antwoord na vragen donderdag van PvdA-kamerlid Godelieve van Heeteren over de zwijgplicht van artsen. Het publiceren vanuit algemeen belang was noodzakelijk, volgens Hoogervorst.

Toen Sylvia Millecam in 2001 overleed aan de gevolgen van borstkanker hadden alternatieve genezers, waaronder ook het medium Jomanda, Millecam ervan overtuigd dat ze niet aan borstkanker leed en haar chemotherapie afgeraden. Daarop besloot het IGZ na onrust een onderzoek te doen of er correct gehandeld was.

De kans dat anderen hetzelfde overkomt als Millecam is aannemelijk volgens Hoogervorst."Daarbij rees de vraag hoe het mogelijk was dat in deze tijd iemand overlijdt aan een goed te behandelen borstkanker." Ook vind de minister het terecht dat de IGZ zich de vraag heeft gesteld of er mogelijkheden zijn om dit soort gevallen in de toekomst te voorkomen.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van het artikel Geschonden Zwijgplicht in het Medisch Contact van 12 maart. De schrijver van het artikel vraagt zich af of er met de publicatie van het ziekteverloop van Millecam niet een inbreuk is gemaakt op haar persoonlijke levenssfeer. In het artikel zijn ook de behandelend artsen aan het woord geweest. Hiermee hebben de artsen alsmede het IGZ de zwijgplicht geschonden , aldus de auteur van het artikel.

Het was niet noodzakelijk om over Millecam zo uitgebreid te publiceren volgens de schrijver van het artikel. "Omdat het rapport niets toevoegt aan wat de meesten van ons allang wisten, namelijk dat de wet BIG niet-artsen vrij spel geeft en patiënten onvoldoende beschermt." Hoogervorst verklaarde dat al voor de publicatie van IGZ het ziekteverloop van Millecam al uitgebreid in de media was geweest. Volgens Hoogervorst geeft de wet BIG wel mogelijkheden om een alternatief genezer strafrechterlijk te vervolgen wanneer deze een patiënt schade berokkent.