Marokkaanse jeugd bij 4 mei-herdenking

Het 4/5 mei-comité in de Amsterdamse wijk De Baarsjes gaat Marokkaanse jongeren meer betrekken bij de dodenherdenking op 4 mei. Tijdens de herdenking zullen jonge Marokkanen een actieve rol krijgen en de namen oplezen van Marokkaanse piloten die in mei 1940 zijn neergeschoten boven Zeeland.

Het plan om de jongeren meer te betrekken bij de dodenherdenking volgt op de verstoringen van vorig jaar. Op zeven plekken in de stad werden toen de twee minuten stilte verstoord door Marokkaanse jongeren die onder meer ''Joden, die moeten we doden'' scandeerden en na afloop met de bloemen gingen voetballen. Volgens het comité maakten de verstoringen vooral duidelijk dat veel mensen de betekenis van 4 mei voor Nederland niet kennen.

Ook op de scholen in De Baarsjes is dit jaar meer aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en de betekenis van 4 mei. De 10- en 11-jarigen van bijna alle tien basisscholen gaan in april naar het Anne Frankhuis. Ook een deel van de ouders van de leerlingen brengt een bezoek.

De Amsterdamse D66-fractie vindt de aanpassing van de herdenking niet passend en ziet het als toegeven aan de daders van de verstoring.