Jeugd-tbs voor groepsverkrachting

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

De rechtbank in Amsterdam heeft een 16-jarige jongen veroordeeld tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd, voor het medeplegen van een groepsverkrachting. Er was twee jaar jeugddetentie geëist. De zaken tegen twee medeverdachten werden aangehouden. De rechtbank wil dat deze jongens van 15 en 16 jaar nader worden onderzocht.

De groepsverkrachting vond plaats in oktober vorig jaar in een woning in Amsterdam-Oost. Het trio drong de woning binnen waar een meisje en zes jongens aanwezig waren. De indringers verkrachtten het 17-jarige meisje en dwongen de jongens met wapens tot seksuele handelingen. De verdachten legden alles vast op video.

De strafzaak vond twee weken geleden achter gesloten deuren plaats omdat de verdachten nog minderjarig zijn. Bij de uitspraak vrijdag bleek dat deskundigen toen stelden dat de 15-jarige en een van de 16-jarigen een geestelijke stoornis hebben en dat de kans op herhaling groot is bij deze jongens. Maar de twee waren volgens de deskundigen ook zo 'ziek' dat behandeling geen zin heeft of zelfs contraproductief is. De rechtbank zou de verdachten daarom alleen jeugddetentie kunnen opleggen en dat baart de rechtbank grote zorgen, juist wegens de grote kans op herhaling bij de jongens. Daarom wil de rechtbank dat drie deskundigen zich nogmaals over hen buigen. Daarvoor verwees de rechtbank de twee zaken vrijdag naar de rechter-commissaris. De derde verdachte is wel te behandelen, en heeft behalve jeugd-TBS 150 dagen jeugddetentie opgelegd. De jongen moet de slachtoffers ruim 7.500 euro betalen.

De advocaat van één van de jongens meldde enige tijd geleden in Het Parool dat de jongens uit waren op geld. "Ze hebben doen voorkomen alsof ze gewapend waren, en hebben met een heel grote bek de vijf jongens en het meisje die daar in huis film zaten te kijken, zo geïntimideerd dat ze echt geloofden dat er wapens waren."

Volgens Menno van Gaalen, advocaat van de jongste van het drietal, zijn de drie daders autochtone Amsterdammers. Gewone scholieren, zonder strafblad, uit gewone gezinnen. Een van de drie daders bleek een bekende van het verkrachte meisje te zijn.