Treinkaartje wordt vervangen door OV-chip

Het papieren treinkaartje gaat uiterlijk begin 2006 verdwijnen en zal door een chipkaart worden vervangen. Deze kaart is niet alleen te gebruiken om een treinreis te betalen, maar ook om een kop koffie of een bos bloemen op het station te kopen. Tegelijk met de invoering van de chipkaart zullen op grote stations toegangspoortjes worden geÔnstalleerd. In 2007 zullen de meeste stations in Nederland hiervan zijn voorzien. De Nederlandse Spoorwegen heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De chipkaart niet alleen bruikbaar in de trein: ook in bussen en trams kan hiermee worden betaald. Zwartrijden wordt hierdoor erg lastig, waardoor naar verwachting de veiligheid in het openbaar vervoer zal toenemen. De rol van conducteurs zal door de invoering van de chipkaart gaan veranderen. Zij zullen zich meer op informatieverstrekking richten. Bovendien is de afslanking van het rijdend-personeelsbestand een reden voor de invoering van de 'betaalkaart'.

Om de veiligheid van de kaart te waarborgen, heeft de Nederlandse Spoorwegen een aantal computerkrakers in dienst genomen. Zij zullen proberen mogelijke beveiligingsgaten tijdig te ontdekken. Het systeem wordt ontwikkeld door een consortium waarin onder andere Accenture en Vialis plaatsnemen. Een van de partners heeft in Hongkong ervaring opgedaan met het opzetten van een soortgelijk systeem.