Timmy de schildpad (160) overleden

Vandaag is bekend geworden dat Timmy de Schildpad op 160-jarige leeftijd is overleden. Timmy was al sinds 1854 mascotte van het Britse leger.

Zijn opmerkelijke rol begon toen een Britse marinekapitein hem aantrof aan boord van een Portugees schip. Nadat hij door de kapitein meegenomen werd heeft hij nog tientallen jaren als mascotte meegevaren op andere marineschepen. In 1892 ging de schildpad als mascotte met pensioen en kreeg een nieuw huis op Powederham Castle.

Het dier heeft veel meegemaakt in zijn leven, zelfs de bombardementen in de Tweede wereldoorlog wist hij te overleven door zichzelf in te graven. Afgelopen februari ontwaakte hij, zoals elk jaar, uit zijn winterslaap, maar bleek hij een verkoudheid te hebben. Ook had de bejaarde marinier last van ademhalingsproblemen.

"We zijn erg verdrietig. Hij is altijd een onderdeel van het meubilair geweest", aldus kasteelmanager Tim Faulkner tegen de omroep BBC.

Om Timmy tegen nieuwsgierige aagjes te beschermen droeg hij de afgelopen jaren een etiket met het opschrift 'Mijn naam is Timothy. Ik ben erg oud - til me alsjeblieft niet op'. Het dier krijgt in de rozentuin van het kasteel zijn laatste rustplaats.