Tekort volgens Brussel ook in 2005 te hoog

smokin meldde FOK! via de nieuws-submit:

Wanneer Nederland geen verdere bezuinigingen doorvoert, zal er ook in 2005 een forse overschrijding zijn van de Europese begrotingsregels. In dat geval kan de Europese Unie Nederland een boete van minstens één miljard euro opleggen, vanwege het schenden van de regels.

Hoewel het Centraal Planbureau voor 2005 een begrotingstekort van 2,9 procent berekende, blijkt uit de nieuwste ramingen van de Europese Commissie, die vandaag bekend werden, dat het Nederlandse tekort volgend jaar zal uitkomen op ongeveer 3,3 procent. Inmiddels is de Europese Commissie een procedure gestart tegen Nederland. Een dergelijke procedure vindt altijd plaats bij landen met een aanhoudend te hoog begrotingstekort. .

Minister Zalm, peinzend voor de Ridderzaal
Minister Zalm moet lastige keuzes gaan maken binnenkort


De bezuinigingsronde waartoe het kabinet vorige week heeft besloten, is bij de Brusselse cijfers nog niet inbegrepen. Deze is namelijk nog niet vastgesteld. Als de bezuinigingen wel worden meegenomen, komt het tekort waarschijnlijk dit jaar alweer onder de 3-procentsgrens en is het gevaar van een boete voorbij. Desondanks is er in de Kamer een grote verdeeldheid over de te nemen maatregelen. Zalm heeft tot dusver nog niet aangegeven hoeveel er concreet extra bezuinigd moet worden en op welke posten.

Zes eurolanden boven de drie-procent-norm
Niet alleen in Nederland is het kommer en kwel, maar ook nog in vijf andere Europese landen, te weten Duitsland, Frankrijk, Portugal, Italië en Griekenland. Voor deze landen geldt eveneens dat geplande bezuinigingen nog niet zijn verwerkt in de cijfers.

De lager dan ingecalculeerde groei is de grootste boetedoener aan het tekort in Nederland. Van alle landen in de Europese Unie kent Nederland de laagste economische groei: dit jaar één procent naar verwachting en volgend jaar 1,6 procent.

Minister Zalm van Financiën is een fel voorstander van het handhaven van de norm van het stabiliteitspact. Vorig jaar werd bekend dat zowel Frankrijk als Duitsland ruim boven de grens van drie procent uitkomen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de stabiliteit van de munt binnen de Economische Monetaire Unie (EMU).

-
Het Centraal Economisch Plan geeft een goede indicatie van hoe de zaken ervoor staan. Dit document is door het Centraal Planbureau uitgegeven en is hier te lezen. (200 pagina's)

Hier een overzicht van alle EU-landen met hun begrotingscijfers.