Vertrouwen in kabinet op dieptepunt

Uit onderzoek van Reader's Digest blijkt dat het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in het huidige kabinet op een dieptepunt is beland. Uit het jaarlijkse onderzoek, gehouden onder 29.000 consumenten in 14 Europese landen, worden vragen gesteld over hun vertrouwen in instellingen, regeringsbeleid en beroepsgroepen. Daaruit bleek dat Nederlanders de politici het minst vertrouwen qua beroepsgroeps. Zo zou slechts negentien procent van de ondervraagden de integriteit van politici vertrouwen.

Het onderzoek liet verder zien dat op alle fronten in het regeringsbeleid het vertrouwen aanzienlijk is gedaald. Gemiddeld genomen daalde het vertrouwen in de overheid met acht procent. Het vertrouwen in het beleid van de verschillende ministeries daalde eveneens op alle punten.

Met name het behoud van werkgelenheid baart de Nederlander tot flinke zorgen. 26 procent van de ondervraagden gaf aan vertrouwen in het werkgelegenheidsbeleid te hebben. Ten opzichte van het onderzoek in 2002 betekent dit een halvering van het vertrouwen. Ook het beleid ten aanzien van sociale zorg en ouderzorg verloor afgelopen jaar 15 procent aan vertrouwen.

Het kabinet Balkenende-2 op het bordes
Weinig vertrouwen nog in dit kabinet, aldus het onderzoek


Met uitzondering van het leger en de politie hebben de overige instellingen aan vertrouwen moeten inleveren. De media komen wederom als beste uit de bus. De brandweer kreeg als beroepsgroep dit jaar met 97 procent wederom de hoogste waardering. Ook verpleegkundigen, piloten en doktoren genieten veel vertrouwen.