Botsing CDA en VVD met D66 over integratie

In de Tweede Kamer zijn vandaag de regeringspartijen CDA en VVD tot een botsing gekomen met de D66 over het standpunt inzake de integratie. Zo blijven CDA en VVD van mening dat de integratie van allochtonen in Nederland is mislukt. D66 vindt deze conclusie te hard, zo zei Boris Dittrich vandaag. Eerder deze week publiceerde D66 een nota, waarin stond dat een migrant niet automatisch welkom is.

Destijds kwam de commissie-Blok met een onderzoek over de integratie van de afgelopen dertig jaar. Volgens de commissie Blok was de integratie van "veel" allochtonen geheel of gedeeltelijk geslaagd is. De commissie noemde het een prestatie van formaat.

Boris Dittrich in de Tweede kamer
Boris Dittrich

Namens het CDA stelde Mirjam Sterk vandaag dat de integratie 'grotendeels is mislukt'. Volgens Ayaan Hirsi Ali (VVD) zijn de conclusies van Blok onjuist en een bevestiging van 'het oude beleid'. Dittrich gaf aan dat het integratiedebat teveel gepolariseerd wordt, maar onderschrijft 'de urgentie van het thema.' De visie van Dittrich komt overeen met die van het Landelijk Bureau ter Bestrijding (LBR) van Rassendiscriminatie, dat enige tijd geleden hierover een rapport publiceerde.

-
De commissie-Blok bestond uit: Karin Adelmund (PvdA), Ineke van Gent (GroenLinks), Irmala Rambocus (CDA), Joao Varela (LPF), Fenna Vergeer (SP) en voorzitter Stef Blok (VVD).

Complete rapport; Hoofdstuk 10 bevat de conclusies.

-
De integratienota van D66 is hier na te lezen (24 pagina's).
GroenLinks over integreren, eerder deze week.
De LPF over integreren.
Integratienota van de VVD (25 pagina's).
Standpunt CDA wat betreft de integratie.