Adolf Hitler verliest ereburgerschap

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Het college van het Oostenrijkse dorpje Haslach heeft per direct een ereburgerschap ingetrokken. Op zich niet zo bijzonder, maar in dit geval gaat het om Adolf Hitler.

In 1938 had het dorp besloten om Hitler een ereburgerschap te verlenen, maar nu, 66 jaar later, hebben ze pas besloten deze titel in te trekken. Helaas voor Hitler, want Haslach was het laatste dorpje in Oostenrijk waar hij nog stond ingeschreven als ereburger.

"Dit was een democratische witwasoperatie, en meer dan noodzakelijk" zei burgemeester Norbert Leitner, van de sociaal-democratische partij. Zijn voorgangers waren van mening dat de erestatus automatisch niet meer meetelde na de dood van de dictator. Daarom hadden ze hem nooit officieel van de lijst geschrapt.

Hitler kan echter nog wel ergens terecht met zijn titel, want in Duitsland is nog één dorpje waar Hitler als ereburger vermeld wordt: in Sachsen-Anhalt. De plaatselijke burgemeester wil Hitler niet van de lijst halen, omdat hij van mening is dat alle ereburgers uit het verleden behouden moeten blijven, ten behoeve van een correcte historie.