Subsidie voor extreem-rechtse Grijze Wolven

De extreem-rechtse Turkse organisatie 'De Grijze Wolven' ontvangt in Nederland subsidie van diverse gemeentes. Officieel geven gemeentes slechts subsidie aan culturele verenigingen die willen bijdrage aan de integratie. Maar in werkelijkheid sympathiseren deze Turkse verenigingen openlijk met de Grijze Wolven, die precies het tegenovergestelde voorstaan.

Onderzoeksjournalisten Stella Braam en Mehmet Ülger onthullen deze kwestie in een nieuw boek. Het tv-programma Twee Vandaag nam de proef op de som en toont met een verborgen camera aan dat gesubsidieerde Turks culturele instellingen sympathiseren met de 'Grijze Wolven'. Vanavond werden die beelden uitgezonden.

Braam en Ülger zeggen dat de Nederlandse gemeentes vaak best weten waar hun geld naar toe gaat, maar er niets aan doen. In 1997 publiceerden Braam en Ülger hun eerste boek over de Grijze Wolven. Naar aanleiding van die publicatie ontstond in Nederland grote opschudding. De schrijvers moesten zelfs onderduiken omdat ze met de dood werden bedreigd door aanhangers van de extreem-rechtse organisatie.

De Grijze Wolven zijn gelieerd aan de Turkse politieke partij MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) van Devlet Bahçeli. Als teken gebruiken de aanhangers vaak het met de hand een soort van wolf vormen (zie jochie op de foto).


MHP-voorzitter Bahçeli


-
De uitzending van Twee Vandaag wordt vannacht herhaald om 00:45 op Nederland 2, en is ook terug te zien op de website.

Meer info over Turks extreem-rechts staat op deze site, die onderdeel is van Antifa.