Fans en media trappen in grap Osdorp Posse

Sub_Rosa had ons via de de nieuws-submit te melden:

Een 1 aprilgrap van de Osdorp Posse is dit jaar goed geslaagd te noemen. Via een persbericht werd eerder deze week bekendgemaakt dat twee master-cd's van 'Afslag Osdorp' en 'Kernramp' per ongeluk naar fans zouden zijn gestuurd. Dat was zeer vervelend daar op donderdag er in de fabriek nieuwe cd's geperst moesten worden. Fans werd gevraagd om te kijken of ze misschien zo'n cd in hun bezit hadden. De bijhehorende nummers die werden vermeld bleken echter op iedere cd te staan.

Zo'n 400 OP-fans reageerden volgens Kirsten Verdel, de webmaster van de Osdorp Posse. Eén fan ging zelfs langs bij het kantoor van de band om één van zijn cd's af te geven.

Niet alleen fans trapten in de grap, dinsdag was het ieder heel uur het 'main news item' op MTV, het was te lezen op de monitors in alle Amsterdamse trams, het was als quiz-onderdeel te zien in Vara Laat op dinsdag, het was eveneens gedurende twee dagen te lezen op VARA-teletekst pagina 372. Ook FOK! plaatste afgelopen maandag het bericht, in de veronderstelling dat het een serieus bericht betrof. Volgens Verdel was FOK! de eerste die het bericht wereldkundig maakte. Vervolgens werd het door meer dan 500 weblogs overgenomen, werd het geplaatst op een aantal grote nieuwssites zoals NU.nl en Nieuws.nl, werd het de hele maandag uitgezonden op het nieuws bij Kink FM. BNN radio belde, evenals AT5 (twee keer!) en en ten slotte trapte zelfs de platenmaatschappij Miss Djax erin; die belde op dat er nog genoeg cd's in voorraad lagen.

Tot onvrede van Verdel maakte FOK! overigens, middels een update een paar uur na plaatsing, bekend dat het een 1 april-grap betrof toen uit latere reacties van users bleek dat het niet waar kon zijn; de eerste users geloofden het bericht wel. Op een verzoek om de update weg te halen gingen wij niet in, dan had de OP ons vooraf moeten inseinen vonden wij. Dan hadden wij immers de reacties kunnen uitschakelen of andere maatregelen kunnen treffen. Zeker Kirsten Verdel - oud nieuwsposter op FOK! - had dat kunnen weten. Om de grap niet helemaal te verpesten werd er in de tracker niet vermeld dat het bericht geupdate was; het werd ook niet omhooggezet. Toch is Verdel het niet eens met de gang van zaken, zo lezen wij in het persbericht:

''Binnen een paar uur verschenen de eerste berichten online. Fok.nl dacht een scoop te hebben en plaatste het bericht. Tientallen reacties over de domheid van de O.P. volgden al snel. Maar wie was er nu dom? Pas later op de dag drong het tot een paar Fokkers door dat het donderdag toch heus wel 1 april is, en dat op *elke* CD van Afslag Osdorp en Kernramp de nummers staan die in de oorspronkelijke oproep genoemd waren. Helaas verpestte Fok! het door dit middels een update bij het bericht te plaatsen. Op een verzoek om die update te verwijderen werd vreemd gereageerd: "Er is maar één optie, dat is dat ik hem helemaal weghaal. Ik wist zelf niet dat het om een 1 april grap ging. Niet bij stilgestaan en het is ook nog geen 1 april. Verder ben ik niet op de hoogte van de cd's van de OP." Een nieuwsbericht van internet laten verdwijnen? Foei, foei! Feit blijft natuurlijk, dat Fok! er dus zelf ook ingetrapt was...'', aldus Verdel namens de OP.

-
Het 'foute' nieuwsbericht op FOK!