[update] Kamer voor importstop imams

Een Kamermeerderheid van in ieder geval PvdA, VVD en GroenLinks ziet wel wat in een moratorium (tijdelijke opschorting) van het recht om buitenlandse imams naar Nederland te halen. Zo'n stop op imams uit het buitenland kan ervoor zorgen dat de inburgeringscursus voor imams volloopt met moslims met een Nederlandse nationaliteit.

GroenLinks maakte vandaag in de Kamer wel een voorbehoud: de importstop mag pas aan de orde komen als er in september 2005 een officiële Nederlandse imamopleiding is.

Update 19:24
Uit cijfers van minister Verdonk van Integratie blijkt dat tot nu toe 43 imams een inburgeringscursus hebben gedaan. In totaal telt Nederland zo'n 400 tot 500 imams. Zij horen allen een inburgeringscursus te doen, maar worden niet gestraft als zij die niet afmaken. Verdonk wees erop dat in de toekomst er sowieso veel strengere eisen gesteld gaan worden aan mensen die hier willen komen werken.

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali zei vanmiddag helemaal geen buitenlandse imams meer in Nederland te willen. Volgens de politica zijn er genoeg moslims in Nederland die ook imam kunnen worden. PvdA Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zei ook ''het te gemakkelijk te vinden'' om de imams uit het buitenland te halen. Het CDA vroeg zich af of een eenzijdig verbod op de import van imams wel gerechtvaardigd is. Namens het CDA zei Kamerlid Mirjam Sterk dat het dan ook voor andere ''geestelijke bedienaren'' moet gelden.

Godsdienstvrijheid
De Turks-Islamitische Culturele Federatie ziet helemaal niets in het verbod. ''Daar gaan wij zelf over. Het is niet aan de overheid om zich daarmee te bemoeien. De geloofsgemeenschap bepaalt zelf wie ze als voorganger aanstelt. Godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat zijn een groot goed'', aldus voorzitter Ayhan Tonca.

De overheid heeft volgens hem wel het recht om eisen te stellen aan buitenlandse imams, zoals aan bijvoorbeeld beheersing van de Nederlandse taal.